menu

SVĚTOVÉ SPORTOVNÍ UDÁLOSTI

Emiráty nabízí velké množství sportovních aktivit jak pro aktivní sportovce, především golfisty, tak i pro milovníky různých špičkových sportovních světových akcí, jako je Formule 1, koňské dostihy, velbloudí dostihy, tenisové či golfové turnaje.  Událostí během roku se zde koná skutečně mnoho a tak si jen stačí vybrat,která z nich je Vašemu srdci nejbližší a vydat se v tomto termínu na dovolenou do Emirátů a Dubaje.

KOŇSKÉ DOSTIHY

Nejlepší a nejznámější koňský dostih na světě se běží v Dubai a nese název Dubai World Cup. Koná se vždy v březnu a v tu dobu se sem sjíždí celebrity,šejkové, novináři a samozřejmě milovníci koní. A koně se mají u vládců SAE skutečně přepychově. Dubaiská rodina tu má přes tisíc koní, o které se náležitě stará. Články zabývající se Dubaiskými dostihy píší, že piliny, sláma a seno se jim vozí až z Jižní Afriky, Finska a Kanady. Když jsou v létě největší horka, koně se stěhují až do Irska. Jejich stáje jsou prý volně přístupné a zájemci si je mohou prohlédnout.

Jeden z nejprestižnějších světových dostihů se koná v Dubai na konci března.


 

VELBLOUDÍ DOSTIHY

Velbloudí dostihy mají tisíciletou historii. Dříve to byla zábava původních obyvatel, beduínů. Dnes je to především vášeň bohatých šejků. Hlavní dostihová sezona začíná v srpnu a končí v dubnu dalšího roku, závodní "koně" jsou jednohrbí velbloudi. Kolem závodů se točí neuvěřitelné peníze - ceny pro vítěze jdou do milionů. Vítěz kromě peněžní odměny bere většinou i luxusní automobil. Ve velbloudích dostizích létají miliony petrodolarů a tribuny závodišť jsou nacpané k prasknutí.

Hodnota špičkového velblouda se běžně pohybuje ve statisících dolarech. Jen pro zajímavost: běžný jídelníček závodního velblouda se skládá z pšenice, speciálního másla, medu, datlí, vajíček. 

Hlavním dostihovým dnem bývá pátek, v muslimském světě poslední den v týdnu. Těsně kolem dostihové dráhy projíždí v terénních autech majitelé a své svěřence hlasitě povzbuzují. Emoce a vášně planou, atmosféra často strhne i cizince.

 

Co však velbloudím dostihům ubírá na kráse, jsou samotní žokejové. Často velice mladí chlapci (5 -7 let), které nadhaněči kupují za babku v chudých, rozvojových státech, jako je Bangladéš, Pakistán, Súdán nebo Indie.

 

Pod tlakem mezinárodních organizací jsou v poslední době ze zemí Perského zálivu repatriovány stovky dětských žokejů zpět do Pákistánu, Súdánu a Bangladéše, a do sedel velbloudů v dostizích usedají umělí roboti. Nejlepší modely disponují i hlasovým systémem, který umožňuje trenérům dávat velbloudovi přímé pokyny, ale děti můžete vidět v sedlech stále.


 

FORMULE 1

Okruh Yas Marina, jenž se nachází v emirátu Abú Dhabí ( čte se Zabí) a patří mezi opravdové architektonické skvosty jednadvacátého století. Stavba zbrusu nového areálu stála závratných 900 miliónů eur a kromě závodní dráhy obsahuje rovněž přístav či ikonický luxusní 5* hotel.

Základní kámen byl položen v květnu 2007 a již o dva roky později se zde konala historicky první velká cena. Ta byla svým způsobem unikátní, neboť se až do roku 2015 jednalo o jediný závod v kalendáři, který začínal za světla a končil za tmy. V roce 2014 však k Abú Dhabí v tomto ohledu přidal nedaleký Bahrajn.

Stejně jako zbytek nových okruhů z poslední doby je i tento dílem světoznámého architekta Hermanna Tilkeho. Ten do svého návrhu zakomponoval jednadvacet zatáček, z nichž je dvanáct levých a devět pravých.

Z hlediska nastavení vozu představuje pro inženýry velký oříšek, neboť obsahuje jak technické úseky vyžadující velký přítlak, tak i místa, na nichž hraje nejdůležitější roli zejména vysoký výkon motoru a co nejmenší aerodynamický odpor.

Dvě dlouhé rovinky mezi zatáčkami 7 – 8 a 9 – 11 nabízejí dobré možnosti k předjíždění, avšak ani ty kolikrát nestačí – své o tom ví například Fernando Alonso, kterému zde v památném finále v roce 2010 doslova proklouzl titul mezi prsty.

Za dvě nejzajímavější místa na trati by se pak bezesporu daly označit úsek mezi zatáčkami 18 – 19 a výjezd z boxové uličky. První je spektakulární tím, že v něm piloti projíždějí pod zmíněným hotelem, což v kombinaci s blikajícími LED diodami, jimiž je povrch budovy osázen, činí z tohoto místa během konání závodu velmi zajímavou barevnou podívanou.

Výjezd z pitlane byl vyprojektován tak, že při něm závodníci projíždějí skrze tunel a na závodní dráhu se vracejí na druhé straně těsně před vrcholem třetí zatáčky. I toto je ve světě královny motorsportu unikátní.

Pro piloty je okruh v Abú Zabí o to náročnější, neboť se na něm jezdí proti zavedeným zvyklostem, tedy proti směru hodinových ručiček. Jedno kolo zde v konfiguraci pro závody formule 1 měří 5 554 metrů, přičemž během nedělního odpoledne jej závodníci musejí zvládnout hned pětapadesátkrát za sebou.

Rekordmanem a zároveň i nejúspěšnějším pilotem na trati Yas Marina je Sebastian Vettel. V roce 2009 tady během závodu zaznamenal čas 1:40,279, přičemž na stupni nejvyšším stanul hned třikrát (2009, 2010 a 2013).

 

Zájímá-li Vás návštěva Formule 1 v Abu Dhabí, kontaktujte nás na tomto e-mailu: info@snailtravel.cz a my Vám zajistíme vstupenky, letenky, ubytování, transfery a další služby přímo na míru.


 

PGA GOLFOVÝ TURNAJ

 


 

TENISOVÝ ATP TURNAJ

Svetový tenisový turnajATP se v Dubaji hraje na přelomu února a března.